Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2020

Afdelingen gav i første kvartal 2020 afkast på henholdsvis -26,4 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World faldt 19,3 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Investorerne så i første kvartal 2020 verdensøkonomien bremse brat op som følge af covid-19-pandemien, der begyndte i Kina, men hurtigt bredte sig til resten af verden. Det fik de fleste regeringer til at lukke landene ned, hvilket forventeligt sendte økonomierne og aktiemarkederne i dybt negativt territorium med stor hast.

Således oplevede det amerikanske aktiemarked den hurtigste 20 pct. korrektion nogensinde, og der blev sat flere negative rekorder i årets første kvartal. Denne udvikling fik centralbanker over hele verden til at sende renterne yderligere ned og varsle yderlige kvantitative tiltag med nye rekordstore programmer for opkøb af obligationer i et forsøg på at understøtte rentemarkedet og virksomhedernes muligheder for at kunne finansiere sig i den aktuelle krisesituation. Olieprisen faldt desuden markant til en pris under 30 dollar pr. tønde, hvilket var det laveste niveau i mere end 18 år. Efterspørgslen på olie kollapsede som følge af et betydeligt lavere globalt aktivitetsniveau, kombineret med at udbuddet samtidig steg på grund af priskrig mellem Saudi-Arabien og Rusland.

På valutamarkedet blev dollaren set som safe haven i kvartalet som følge af den øgede globale usikkerhed i kølvandet på covid-19-krisen. Således blev den amerikanske valuta styrket med godt 2 pct. overfor euro, og samme tendens kunne observeres overfor en bred vifte af valutaer.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane omtrent neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens relativt bedste investering var det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone, der kun faldt med 3 pct. Derudover faldt den amerikanske IT-gigant Intel Corp. med 7 pct. Slutteligt oplevede den amerikanske logistikvirksomhed CH Robinson Worldwide et fald på 13 pct. Kvartalets ringeste investering var den amerikanske varehuskæde Kohl’s Corp, som faldt med 69 pct. i kvartalet. Derudover faldt den engelske tøjkæde Next Plc med 45 pct. og Parker-Hannifin med 35 pct. i kvartalet.

Der blev i kvartalet foretaget en række større omlægninger som følge af de betydelige markedsudsving i særligt anden halvdel af kvartalet.

Den amerikanske varehuskæde Kohl’s Corp blev solgt helt ud, og provenuet blev anvendt til at etablere en ny position i krydstogtrederiet Carnival Corp. Derudover blev der solgt helt ud af den engelske kioskkæde WH Smith Plc og delvis ud af en række andre positioner.

Der blev i kvartalet etableret nye positioner i tre amerikanske finansselskaber: kreditkortfirmaet American Express, banken US Bancorp og bilforsikringsselskabet The Progressiv Corp. Derudover blev der købt op i byggemarkedskæden Lowes Corp. samt forhandlerkæden af dyrefoder og kæledyr Tractor Supply Co. Slutteligt blev den tyske jetmotorproducent MTU Aero Enegine generhvervet til porteføljen, da aktien igen var blevet attraktivt prissat efter den tidligere blev solgt ud i 2019.

Download seneste Kvartalsnyt.