Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2019

Afdelingerne Value Aktier og Value Aktier Akkumulerende gav i andet kvartal 2019 begge afkast på -2,5 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 2,5 pct. Afkastet bør som altid ses over en periode på mindst tre år, der er den korteste anbefalede investeringsperiode.

Efter en yderst positiv start på året, hvor de globale aktiemarkeder over en bred kam oplevede betydelige stigninger, kunne der i løbet af andet kvartal observeres en mere moderat optimisme blandt investorerne. Det skyldes primært forøgede globale politiske spændinger og en fortsat eskalering af handelskrigen mellem Kina og USA samt til dels også med Mexico, hvilket kastede en skygge over store dele af aktiemarkedet som følge af en øget usikkerhed om de realøkonomiske konsekvenser af især præsident Trumps mange tiltag. Men også som følge af den øgede spænding mellem USA og Iran, en konflikt som i løbet af kvartalet bevægede sig mere i retning af en egentlig militær konflikt og ikke blot som hidtil med fokus på økonomiske sanktioner.

I midten af juni besluttede den amerikanske centralbank, Federal Reserve, med Jerome Powell i spidsen at fastholde renten, men pegede på en mulig rentenedsættelse i de kommende måneder grundet stigende "usikkerheder" om de økonomiske udsigter.

På valutamarkedet blev dollar marginalt svækket overfor euro som følge af nye spekulationer om, at Federal Reserve nu potentielt påtænker at sænke den ledende amerikanske rente i løbet af de kommende 12 måneder.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA. Selvom denne vægt i et historisk perspektiv er blevet lavere i løbet af de seneste år, vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den USA-baserede producent af komponenter til biler Gentex Corp., som steg med 18 pct. Derudover steg det amerikanske livsforsikringsselskab Aflac med 9 pct. i kølvandet på et stærkt regnskab. Slutteligt steg det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone Corp. med 8 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den amerikanske varehuskæde Kohl’s Corp., der faldt med 31 pct. som følge af en mindre nedjustering til helårsresultatet på baggrund af et skuffende første kvartal. Derudover kunne Central Japan Railway Co. notere sig et fald på 15 pct. ligesom den amerikanske semiconductor-producent Intel Corp. faldt med 12 pct.

I løbet af kvartalet blev der foretaget en række større omlægninger. For det første blev det amerikanske sundhedsforsikringsselskab CVS Health Corp. solgt helt ud af porteføljen til fordel for blandt andet en investering i det amerikanske industriselskab Parker-Hannifin Corp. Derudover blev der solgt helt ud af Delphi Technologies, og provenuet blev blandt andet brugt til at etablere en ny position i den amerikanske forhandler af bilreservedele Autozone Inc.

Download seneste Kvartalsnyt.