Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2020

Afdelingen gav i tredje kvartal 2020 afkast på 0,3 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World steg 3,2 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Den positive stemning på de globale aktiemarkeder fra andet kvartal fortsatte ind i tredje kvartal understøttet af både centralbankernes løse pengepolitik samt fornyet håb om en snarlig Covid-19-vaccine. Det bidrog også il den positive stemning, at de fleste virksomheder aflagde regnskaber, som var bedre eller mindre pessimistiske, end analytikerne havde forventet.

I august måned vedtog Federal Reserve en ny pengepolitisk strategi, der vil være mere tolerant over for midlertidige stigninger i inflationen, hvilket cementerer forventningerne om, at den amerikanske centralbank vil holde renten på ultralave niveauer i årevis. Feds beslutning kommer som følge af, at USA og andre centralbanker søger nye måder at stimulere økonomien på. Den kinesiske eksport viste desuden tegn på bedring og pegede i retning af, at den globale verdenshandel så småt er på vej op i gear, selvom frygten for en opblusning af pandemien lagde en dæmper på dele af markedet.

På valutamarkedet falst dollaren mere end 4 pct. overfor kroner og euro som følge af den amerikanske centralbanks udmeldinger om renter og inflation.

Afdelingerne har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, og derfor vil afkastet på den korte bane være påvirket af udsving i dollar over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den britiske tøjkæde Next Plc, som steg med 22 pct. som følge af en række positive udmeldinger fra selskabet om driften og udsigterne for de kommende 12 måneder. Derudover var der et betydeligt positivt bidrag fra bl.a. den amerikanske byggemarkedskæde Lowe’s Co., der steg med 18 pct. og det canadiske jernbaneselskab Canadian National Railways, der steg 15,5 pct.

Kvartalets ringeste aktie var den amerikanske halvlederproducent Intel Corp., der faldt med 17 pct. i kølvandet på en udmelding om, at den næste generation af chips bliver forsinket med 6 til 12 måneder. Derudover faldt hhv. det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone 15 pct. og den tyske forsikringsgigant Allianz med 10 pct. i kvartalet.

I løbet af kvartalet blev der foretaget en række forskellige omlægninger i porteføljen. For det første blev det japanske bryggeri Asahi Group solgt helt ud i slutningen af tredje kvartal. Der blev også solgt delvist ud af forskellige eksisterende positioner. Provenuet blev anvendt til at etablere nye positioner i det japanske elektronikkonglomerat Sony Corp. og den hollandske supermarkedskæde Ahold-Delhaize.

Download seneste Kvartalsnyt.