Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 4. kvartal 2018

31. december 2018

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2018 et afkast på -11,9 pct. Afkastet er ikke tilfredsstillende, men på niveau med den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI World, der omregnet til danske kroner havde et afkast på -12,00 pct.

Efter tre fornuftige kvartaler, der sendte de globale aktiemarkeder i et solidt plus, blev fjerde kvartal imidlertid et af de mere brutale i nyere tid. Således var eksempelvis afkastet i december måned for S&P 500 så negativt, at man skal helt tilbage til 1931 for at finde et tilsvarende afkast i december måned. Den negative udvikling skyldes en kombination af mange forskellige faktorer. For det første var den stigende lange rente i USA og den amerikanske centralbanks udmeldinger med til at øge presset på de i forvejen nervøse aktiemarkeder. For det andet var der den anspændte og negative stemning mellem USA og Kina i forbindelse med global samhandel og tariffer på en bred vifte af varer. Slutteligt valgte den amerikanske præsident Donald Trump midlertidigt at nedlægge det amerikanske statsapparat i kølvandet på de kuldsejlede budgetforhandlinger for 2019.

På valutamarkedet var til gengæld ro at spore, idet dollar, yen og euro i store træk lå uændrede overfor hinanden.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA, selvom denne vægt er blevet lavere i løbet af de seneste år, vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens største bidrag til afkastet kom fra det japanske ejendomsselskab Daito Trust Construction, som steg med over 7 pct. i kroner. Derudover steg det japanske jernbaneselskab Central Japan Railway med 3 pct. på grund af et stærkt regnskab. Slutteligt steg bilproducenten General Motors med 1 pct., hvilket set i forhold til det stærkt faldende marked er tilfredsstillende.

Kvartalets dårligste aktie var den britiske tøjkæde Next Plc., der faldt med mere end 27 pct. som følge af den kaotiske stemning omkring Brexit. Derudover faldt også det amerikanske luftfartsselskab Southwest Airlines samt sundhedsforsikringsselskabet CVS Caremark begge med over 20 pct. i løbet af fjerde kvartal. Det er svært at pege på en reel årsag til disse kursfald, eftersom der ikke var de store nyheder på selskaberne.

I løbet af kvartalet er der foretaget to større omlægninger. For det første blev det taiwanesiske halvlederprocent TSMC solgt til fordel for en næsten tilsvarende amerikanske producent Intel Corp. Derudover modtog afdelingen CVS Caremark aktier for dens eksisterende beholdning af Aetna.

Kvartalets bedste akt

Download seneste Kvartalsnyt.