Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2020

Afdelingen gav i fjerde kvartal 2020 et afkast på 12,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 9,2 pct. For 2020 som helhed gav afdelingen et afkast på 25,6 pct., mens sammenligningsindekset steg 5,9 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Især to begivenheder var definerende for den positive markedsstemning i årets sidste kvartal. Først sejrede Joe Biden i det amerikanske præsidentvalg 3. november, mens det samtidige valg til kongressen ikke ændrede på udsigterne til, at væsentlige reformer bliver svære at gennemføre. Det kan virke paradoksalt, men aktiemarkedet har traditionelt haft det bedst under præsidenter med begrænsede manøvremuligheder på reformfronten. Op til valget var der en vis frygt for en blå bølge, hvor demokraterne udover Det Hvide Hus også ville sætte sig solidt på kongressen, hvilket ville gøre omsiggribende reformer på f.eks. sundheds- eller skatteområdet mere sandsynlige.

Senere i november blev der fremlagt data fra hele tre vaccineforsøg, der viste, at medicinalbranchen på rekordtid havde formået at fremstille effektive vacciner mod covid-19. Udsigterne til en snarlig udrulning af vacciner og efterfølgende genåbning af samfund styrkede markedets overbevisning om, at vi er på vej ind i et markant økonomisk opsving, og at dette vil resultere i højere indtjening i de børsnoterede selskaber. Særligt de traditionelt konjunkturfølsomme sektorer som finans, industri og energi tog et hop på de positive vaccinedata.

Der var positive afkast i alle store regioner. Emerging markets og Europa klarede sig bedst, mens afkastene i Japan og USA lå under markedets gennemsnit. På sektorbasis gik det bedst for energi og finans, mens traditionelt sikre havne som forsyning og stabilt forbrug ikke på samme måde blev trukket op af den øgede risikoappetit. Euroen, og dermed kronen, styrkedes i kvartalets løb over for dollar og yen, hvilket barberede knap 5 procentpoint af afkastet for danske investorer.

Markedsudviklingen i kvartalet var isoleret set ikke til gavn for afdelingen, idet porteføljen kun indeholder relativt få selskaber med høj konjunkturfølsomhed. Omvendt var det til gavn for afdelingen, der har en væsentlig større andel af investeringer blandt mellemstore selskaber end sammenligningsindekset, at mindre selskaber i gennemsnit klarede sig bedre end de største selskaber.

Investeringsvalg
Godt og vel halvdelen af afdelingens investeringer klarede sig bedre end markedet i kvartalet. Det største positive bidrag til afdelingens afkast kom fra amerikanske Progyny, der er specialiseret i fertilitetsbehandlinger. Udsigten til en genåbning af økonomien opfattedes positivt for selskabets forretning, da det vil gøre det enklere for patienter at besøge fertilitetsklinikker. Der var også væsentlige positive afkastbidrag fra amerikanske Teradyne, der leverer testudstyr til producenter af mikrochips, samt den amerikanske softwarevirksomhed PTC. Omvendt trak investeringerne i den kinesiske e-handelsplatform Alibaba, den tyske softwarevirksomhed SAP samt den amerikanske butikskæde Tractor Supply Company afkastet ned. Alibabas aktiekurs tog et stort dyk, da de kinesiske myndigheder indledte en undersøgelse af mulig konkurrenceforvridning, mens faldet i SAPs aktiekurs kom efter, at selskabet opdaterede sine forventninger til det kommende år til et niveau, der lå under markedets forventninger.

Der blev i kvartalet foretaget tre frasalg og to nye investeringer. Der blev solgt ud af det australske vinselskab Treasury Wine Estates og det tyske softwareselskab SAP, da udviklingen i de to selskaber ikke levede op til de antagelser, der lå til grund for investeringerne. Det amerikanske ratingbureau S&P Global blev solgt fra til fordel for en ny investering i Moody’s Corp., der er den anden store globale spiller inden for bedømmelser af kreditudstedelser. Ind i porteføljen kom også det svenske selskab Embracer Group, der udvikler og udgiver computerspil.

Download seneste Kvartalsnyt.