Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2019

Afdelingen gav i andet kvartal 2019 et afkast på 3,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 2,5 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over minimum tre år.

Samlet set fortsatte den positive udvikling på det globale aktiemarked i årets andet kvartal, men modsat første kvartal var der mærkbare udsving undervejs. Det nedadgående pres på obligationsrenterne fortsatte og udgjorde en betydelig medvind for markedet, mens en skærpelse af handelskrigen mellem USA og Kina omvendt bidrog til øget nervøsitet. I maj måned fik denne nervøsitet markedet til at falde med mere end 5 pct., men det tabte blev næsten vundet tilbage i juni. Ved udgangen af kvartalet befandt det globale marked sig blot ca. 1 pct. fra sin hidtidige top, der blev nået i september 2018.
 
I kvartalets løb aflagde de børsnoterede selskaber regnskab for årets første tre måneder. Overordnet set var regnskaberne gode og også noget bedre end det, markedet havde forventet. Til gengæld var optimismen ikke så stor i selskabernes kommunikation om deres forventninger til de kommende kvartaler. Eksempelvis sænkede over tre gange så mange amerikanske selskaber forventningerne i forhold til antallet, der hævede dem. Ved udgangen af kvartalet forventede analytikerne i gennemsnit, at indtjeningsvæksten vil være svagt negativ i det kommende kvartal for så at vende tilbage mod årets slutning.

Europa og USA gav positive afkast, mens de asiatiske markeder, herunder Japan, faldt tilbage. Svagheden i Asien skal formentligt ses i lyset af den skærpede handelskrig, der kan skade indtjeningen i en lang række selskaber, der i høj grad eksporterer deres produkter til vestlige markeder. Afdelingen havde overvægt af investeringer i Japan og emerging markets relativt til sammenligningsindekset, hvorfor denne udvikling var en modvind. På sektorbasis gik det bedst for traditionelt konjunkturfølsomme sektorer som finans, IT og varigt forbrug, der nød godt af en generel optimisme i markedet. Omvendt var afkastene mere moderate i sektorerne sundhedspleje, forsyning og stabilt forbrug, der traditionelt udgør ”sikre havne”, når investorerne er bekymrede. Sektormæssigt udgjorde IT-sektoren afdelingens største overvægt, og udviklingen var til gavn for det relative afkast.

Investeringsvalg
Lidt under halvdelen af afdelingens investeringer klarede sig bedre end markedet i kvartalet, men trak tilstrækkeligt meget op til, at det samlede afkast blev højere end markedets. Største positive bidrag til afdelingens afkast kom fra det amerikanske softwareselskab Tableau, der steg med mere end 40 pct. efter købstilbud på selskabets aktier fra konkurrenten Salesforce. Japanske Nintendo gav steg også væsentligt i kvartalet, efter det blev annonceret, at selskabet har modtaget tilladelse til at sælge dets produkter på det store kinesiske marked. Derudover var der væsentlige positive bidrag fra blandt andre japanske SMS, der driver en rekrutteringsportal for sundhedspersonale, samt de tyske softwareselskaber RIB og SAP. Afkastet blev derimod negativt påvirket af blandt andre kuffertproducenten Samsonite, det amerikanske IT-serviceselskab Cognizant samt Alphabet, der er selskabet bag Google og Youtube. Sidstnævnte kom i modvind, efter de amerikanske konkurrencemyndigheder annoncerede en undersøgelse af, om selskabet har misbrugt sin dominerende markedsposition.

Der blev i kvartalet foretaget tre frasalg og to nye investeringer. De to tyske selskaber Osram og Fresenius Medical Care og det engelske softwareselskab Sophos blev solgt fra, mens der blev investeret i de amerikanske selskaber IAC Interactive og Abiomed. Førstnævnte ejer en række internetbaserede forretninger, mens Abiomed producerer kunstige hjertepumper, der anvendes i forbindelse med behandling af svære hjertetilfælde.

Download seneste Kvartalsnyt.