Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. marts 2020

Afdelingen gav i første kvartal 2020 et afkast på -13,7 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World faldt 19,3 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Årets første kvartal på aktiemarkedet blev kaotisk og det afkastmæssigt dårligste siden 2002. Efter en forholdsvis rolig begyndelse på året vendte stemningen fra moderat optimisme til ekstrem pessimisme, da det ca. midt i februar stod klart, at covid-19 også ville ramme vestlige samfund hårdt. Den verdensomspændende pandemi medførte overbelastede hospitalssystemer, nedlukkede samfund og en brat opbremsning for den globale økonomi, hvilket førte til massive kursfald på alle store børser. I løbet af 22 handelsdage oplevede det toneangivende amerikanske S&P 500-indeks sit hurtigste fald på 30 pct. nogensinde. Siden steg markedet så ganske kraftigt igen, men ikke mere end, at marts blev den dårligste måned for det globale aktiemarked i mere end 20 år. Det er velkendt, at aktiemarkedet kan være uroligt, men størrelsen og hastigheden på udsvingene i første kvartal hører til de absolutte sjældenheder.

Forklaringen på de store udsving var formentligt, at covid-19 for investorerne medførte en ekstrem grad af usikkerhed. Nedlukning af samfund fører uundgåeligt til recession, hvilket logisk set fører til massive fald i indtjeningen for selskaberne. Ved udgangen af kvartalet kunne ingen imidlertid sige, om recessionen ville blive kort- eller langvarig, hvorfor vurderinger om udsigten til en tilbagevenden til tidligere indtjeningsniveauer var yderst vanskelige. Til gengæld blev markedet indgydt ny optimisme i form af de økonomiske hjælpepakker og støtteopkøb på obligationsmarkedet, som regeringer og parlamenter i en lang række lande vedtog for at imødegå krisen. Målt i kroner var der negative afkast fra alle store regioner, men med mærkbare forskelle. Bedst klarede det japanske marked sig med et fald på knap 15 pct., mens det europæiske marked faldt mere end 22 pct. På sektorbasis gik det bedst for sundhedspleje, it og stabile forbrugsvarer, hvor bekymringerne om de efterspørgselsmæssige effekter var mindre end for markedet i gennemsnit. De største fald skete i sektorerne for energi og finans. Energisektoren faldt med mere end 40 pct., da prisen på olie styrtdykkede efter Saudi-Arabien igangsatte en decideret priskrig. Sektorudviklingen var til gavn for afdelingen, der har en overvægt af investeringer indenfor netop it og sundhedspleje og ikke investerer indenfor energiområdet.

Investeringsvalg
Omkring to tredjedele af afdelingens investeringer klarede sig bedre end markedet i kvartalet. Det største positive bidrag til afdelingens afkast kom fra den tyske softwarevirksomhed RIB Software, hvis aktiekurs steg kraftigt efter franske Schneider Electric afgav et købstilbud på selskabets aktier. Der var også væsentlige positive bidrag fra det amerikanske sundhedsforsikringsselskab Centene, den danske it-virksomhed Netcompany samt fra Nintendo og Nexon, der begge sælger computerspil. I den modsatte ende af afkastskalaen trak det australske vinselskab Treasury Wine Estates afkastet mest ned. Selskabet annoncerede, til markedets store skuffelse, at indtjeningen fra salget af vin til det amerikanske marked havde udviklet sig markant dårligere end ventet. Der var også negative afkastbidrag fra det amerikanske holdingselskab IAC Interactive, Universal Display Corporation (leverandør af materialer til fremstilling af OLED-skærme) og det japanske biotekselskab Peptidream.

Der blev i kvartalet foretaget fire frasalg og tre nye investeringer. Franske Eurofins, danske Simcorp, tyske RIB Software og amerikanske Agilent blev alle solgt ud af porteføljen, mens der i stedet blev investeret i det amerikanske softwareselskab PTC, betalingsnetværket Visa samt den japanske virksomhed Technopro, der er leverandør af relativt specialiseret arbejdskraft på midlertidig basis. Ved kvartalets udgang bestod afdelingens portefølje af 33 investeringer.

Download seneste Kvartalsnyt.