Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 4. kvartal 2018

31. marts 2019

Afdelingerne Value Aktier og Value Aktier Akkumulerende gav i første kvartal 2019 et afkast på 13,3 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World omregnet til danske kroner steg 14,6 pct. Afkastet bør som altid ses over en periode på mindst tre år, der er den korteste anbefalede investeringsperiode.

Efter en meget negativ afslutning på 2018 og betydelige fald i fjerde kvartal vendte markedet rundt på en tallerken i begyndelsen af året og har igennem det meste af årets første kvartal leveret betydelige stigninger over en bred kam. Den amerikanske centralbankchef Jerome Powells udmeldinger om, at man nu indtog en ”vent og se”-position i forhold til yderligere rentestigninger, medførte globale rentefald. Det var en besked, som investorerne tog positivt imod. Kombineret med fornuftige årsregnskabstal fra virksomhederne lagde det kimen til en øget købsinteresse for globale aktier. Den positive stemning og de stigende aktiekurser var endvidere understøttet af forventningen om en snarlig løsning, helt eller delvis, på handelskrigen mellem USA og Kina. Det betød mindre i markedet, at EU og England fortsat befinder sig i en politisk krise omkring den endelige model for Brexit. Investorerne ser således ud til at have indfundet sig med den aktuelle situation i britisk politik og har i nogen grad formodentlig indregnet store dele af de mulige udtrædelsesscenarier.

På valutamarkedet var der fremgang at spore blandt både den amerikanske dollar og den japanske yen over for europæiske euro og dermed danske kroner. Det på trods af signaler om, at yderligere rentestigninger i USA nu er sat på hold af The Federal Reserve Bank.

Afdelingerne har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA. Selvom denne vægt i et historisk perspektiv er blevet mindre i løbet af de seneste år, vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt på lidt længere sigt temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Periodens bedste aktie var den britiske tøjkæde Next Plc., som steg med over 45 pct. Derudover steg amerikanske Aptiv med 32 pct. på grund af et stærkt regnskab og i forventning om en snarlig løsning på handelskrigen mellem USA og Kina. Slutteligt steg den britiske kioskkæde WH Smith Plc med 31 pct. i kølvandet på et bedre end forventet regnskab.

Kvartalets ringeste aktier var de to sundhedsforsikringsselskaber CVS Caremark og Cigna Corp., der faldt med henholdsvis 16 og 14 pct. som følge af en række politiske udmeldinger om den fremtidige retning for det amerikanske sundhedssystem. Derudover kunne konkurrenten United Health Group heller ikke følge med den generelle markedsudvikling, og aktien oplevede kun en beskeden stigning på 1 pct. i løbet af årets første tre måneder.

I løbet af kvartalet er der foretaget to større omlægninger. For det første blev det japanske handelsselskab Itochu Corp. solgt helt ud af porteføljen til fordel for en investering i det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone Co. (NTT). Derudover blev der solgt delvist ud af forskellige positioner, og provenuet fra disse handler blev anvendt til at etablere en ny position i det amerikanske varehus Kohl’s Corp.

Download seneste Kvartalsnyt.