Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 3. kvartal 2018

30. september 2018

Afdelingen gav i tredje kvartal 2018 et afkast på 4,5 pct. Afkastet er lidt lavere end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI World, der omregnet til danske kroner steg 5,6 pct. Afkastet bør som altid ses over en periode på mindst tre år, som er den korteste anbefalede investeringshorisont.

Efter et par volatile kvartaler var tredje kvartal i højere grad kendetegnet ved lavere kursudsving og støt stigende aktiekurser, understøttet af både positive regnskaber fra hovedparten af selskaberne og robuste makroøkonomiske nøgletal fra USA, Japan og Europa. Der var især stor investorinteresse for teknologiaktier i USA. Til gengæld fortsatte emerging markets med at falde over en bred kam, anført af Tyrkiet og Argentina, der begge havde store aktie- og valutakursfald. Dele af den usikkerhed skyldes, at Donald Trump fyrede yderligere op under handelskrigen med Kina ved at indføre nye toldsatser på en lang række kinesiske eksportvarer.

På valutamarkedet var den amerikanske dollar stort set uændret overfor euro og danske kroner, på trods af at den amerikanske rente fortsatte med at stige i løbet af kvartalet.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA. Selvom denne vægt i et historisk perspektiv er blevet lavere i løbet af de seneste år, vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Kvartalets bedste aktie var den amerikanske forhandler af biludstyr O’Reilly Automotive, der steg med godt 28 pct. drevet af gode regnskabstal, som blandt andet udviste en stigende butiksomsætning i kølvandet på, at bilejerne generelt brugte flere penge på reservedele. Derudover steg det amerikanske luftfartsselskab Southwest Airlines og sundhedsforsikringsselskabet Cigna med over 20 pct. i tredje kvartal.

Periodens dårligste aktie var det japanske ejendomsselskab Daito Trust Construction, som faldt med over 19 pct. Derudover faldt det japanske bryggeri Asahi Group med 15 pct. på grund af et svagt regnskab, suppleret med ligeledes skuffende tal fra resten af branchen. Slutteligt faldt bilproducenten General Motors med 13 pct. som følge af usikkerhed om den globale handelskrig mellem USA og hovedsageligt Kina og Mexico.

Der blev foretaget én større omlægning i løbet af kvartalet. Således blev det amerikanske industrikonglomerat United Technologies solgt helt ud af porteføljen, og provenuet blev brugt til at etablere en ny position i den amerikanske emballagevirksomhed Packing Corp. of America, som efter vores vurdering ser attraktiv ud på den nuværende værdifastsættelse.

Download seneste Kvartalsnyt.