Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 1. kvartal 2018

31. marts 2018

Afdelingen gav i første kvartal 2018 et afkast på -4,7 pct. Afkastet er ikke tilfredsstillende og lavere end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI World, der omregnet til danske kroner havde et afkast på -3,8 pct.

Afkastet for kvartalet var negativt og er blandt andet resultatet af en stribe, for markedet, negative nyhedsstrømme relateret til den globale samhandel. Den amerikanske præsident, Donald Trump, har siden indsættelsen talt om en planlagt rebalancering af den globale samhandel, som for USA’s vedkommende har medført større og større handels- og betalingsbalanceunderskud. Under kampagnen ”America First” har Trump derfor allerede nu implementeret dele af denne nye handelsrebalancering i form af tariffer på importerede varer fra især Kina. Kina har valgt at svare igen med tariffer på amerikanske importvarer, og disse skridt har udløst en frygt for en regulær global handelskrig. I en sådan handelskrig vil især forbrugerne tabe, og dette sendte alle aktiemarkeder kraftigt ned.

På den mere selskabsspecifikke side faldt de såkaldte FANG-aktier (Facebook, Amazon, Netflix og Google) markant. Det skyldes, at Facebook er blevet afsløret i at være mindre stringent i forbindelse med beskyttelsen af brugerdata, og det har skabt en mediestorm grundet datamisbrug i forbindelse med både det amerikanske præsidentvalg såvel som den britiske Brexit-afstemning.

På valutamarkedet faldt den amerikanske dollar ca. 2 pct. over for euro og danske kroner, trods det forhold at den amerikanske centralbank stadig hæver den toneangivende rente, og at rentespændet til f.eks. Tyskland er historisk højt. Den nedadgående bevægelse i dollaren, skal derfor ses som en frygt for inflationært pres grundet budgetunderskuddet samt den store finanspolitiske stimulans.

Afdelingen har fortsat en betydeligt andel af investeringer i USA, og derfor vil den på den korte bane være påvirket af udsving i dollar over for andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, da afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Kvartalets bedste aktier var den taiwanesiske halvlederproducent TSMC samt den amerikanske producent af bakspejle til biler Gentex. Begge disse selskaber steg med godt 10 pct. på baggrund af gode regnskaber. Derudover steg den hollandske silo- og terminaloperatør Vopak med godt 9 pct., mens den britiske tøjretailer Next steg med 6 pct. i kvartalet.

Periodens værste aktier var det japanske boligkonstruktionsselskab Daito Trust, der satte sig med godt 19 pct. som følge af frygt for opbremsning af det japanske boligmarked og dermed også nybyggeri. Derudover faldt det amerikanske sundhedsforsikringsselskab Cigna med 17 pct. Det skyldes, at Cigna har valgt at opkøbe Express Scripts, og at der generelt er en frygt for, at det amerikanske marked for sundhed kommer under pres de kommende år. Slutteligt faldt den britiske kioskkæde WHSmith med ca. 16 pct.

Vi solgte i kvartalet helt ud af selskaberne Davita og IBM. For Davitas vedkommende skyldes det, at aktien steg meget hurtigt på kort tid, og at omvæltningen i den amerikanske sundhedssektor også vil ramme dialyseområdet. IBM blev frasolgt, da den turn-around, selskabet har præsteret, ikke er tilfredsstillende. I løbet af første kvartal investerede afdelingen i tre nye selskaber: den sydkoreanske mobil- og elektronikproducent Samsung Electronics, det amerikanske luftfartsselsab SouthWest Airlines og det amerikanske medieselskab Time Warner. Alle selskaber er veldrevne og meget attraktive prismæssigt.

Download seneste Kvartalsnyt.