Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 3. kvartal 2018

30. september 2018

Afkast bør altid vurderes på mindst tre års sigt, men isoleret set er et kvartalsafkast for afdelingen på 0,7 pct. tilfredsstillende. Sammenligningsindekset gav i samme periode et afkast på 1,9 pct.

Regnskabssæsonen er overstået for denne gang, og samlet set må denne siges at være godkendt med en halv snes opjusteringer og kun halvt så mange nedjusteringer. Blandt nogle af dette års børsdarlings faldt både William Demant og Ambu med mere end 10 pct. I førstnævntes tilfælde hovedsageligt med baggrund i markedsforventninger om en opjustering, der ikke kom. I Ambus tilfælde var forventningerne endnu større, da selv en opjustering ikke kunne forhindre et stort kursfald. Blandt de aktier, investorerne i lang tid ikke har brudt sig om, steg Matas 10 pct. uden at opjustere forventningerne, mens A.P. Møller - Mærsk steg 8 pct. på trods af en nedjustering.

Kvartalets største begivenhed i det danske aktiemarked var offentliggørelsen af hvidvaskrapporten om Danske Banks ageren i Estland. Undersøgelsen blev igangsat i efteråret 2017 og omhandler perioden 2007-2015. Konklusionen var som ventet, at Danske Bank med baggrund i ledelsessvigt i flere lag ikke var tilstrækkelig effektiv til at forhindre hvidvask, samt at man gjorde for lidt og for sent. Sagen blev langt fra lukket med rapporten, da mange undersøgelser stadig udestår. Op til rapportens offentliggørelse florerede mange tal i medierne, men ingen var så høje som det reelle betalingsflow på 200 mia. euro foretaget af ca. 15.000 kunder med non-resident karaktertræk. Knap halvdelen af kunderne med flest risikofaktorer er blevet analyseret.

Rapporten fritog bankens ledelse for juridisk ansvar, men ikke uventet er CEO Thomas Borgen trådt tilbage, og bestyrelsesformand Ole Andersen vil ligeledes overdrage stafetten på et passende tidspunkt. Image- og kundetab bliver en belastning for banken den kommende periode, men for aktionærerne er den helt store ubekendte dog risikoen for bøde/involvering fra de amerikanske myndigheders side. Pandora trak også store overskrifter, da man annoncerede fratrædelsen af CEO Anders Colding-Friis. Afskedigelsen kom som sådan ikke som den store overraskelse for aktiemarkedet, da de sidste par år har budt på mange udfordringer for virksomheden. Samtidig benyttede bestyrelsen lejligheden til at understrege sin fortsatte opbakning til den strategiplan frem mod 2022, man præsenterede på kapitalmarkedsdagen i januar måned. Det er dog meget naturligt at forestille sig justeringer, når den kommende administrerende direktør bliver ansat og får dannet sig et overblik over muligheder og udfordringer.

Investeringsvalg
Da stockpicking er fundamentet i afdelingen, skal afkastforskellen i forhold til det generelle aktiemarked findes i den enkelte akties udvikling.

Kvartalets største positive performancebidrag kom fra Ambu, H. Lundbeck og Jyske Bank, som afdelingen ved udgangen af kvartalet ikke var investeret i. Undervægt i William Demant samt overvægte i Per Aarsleff, Össur og Matas bidrog ligeledes positivt.

Største negative bidrag kom fra Vestjysk Bank, mens overvægte i DFDS, Pandora, Danske Bank og Sydbank samt undervægte i Ørsted og Chr. Hansen også bidrog negativt.

Absolut set har afdelingen sine største investeringer i Novo Nordisk, A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Ørsted samt DSV, der alle udgjorde 5–10 pct. af den samlede beholdning ved kvartalets udgang.

I forhold til sammenligningsindekset har afdelingen sine største overvægte i Vestjysk Bank, Per Aarsleff, DFDS, ALK samt ISS, mens de største undervægte findes i H. Lundbeck, Ørsted, Rockwool Intl., Chr. Hansen og Tryg.

Download seneste Kvartalsnyt her.