Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2019

Afdelingen gav i andet kvartal et afkast på 7,3 pct., mens sammenligningsindekset steg 1,8 pct. Afdelingens afkast bør dog som altid ses over en periode på minimum tre år.

På trods af bekymringer om et muligt lavere vækstmomentum i verdensøkonomien, handelskrige samt fortsat usikkerhed om Brexit artede aktiemarkeder verden over sig fornuftigt i årets andet kvartal.

Regnskaberne for de danske selskaber for første kvartal indeholdt kun ganske få op- eller nedjusteringer, hvilket er helt naturligt så tidligt på året. En observation er dog, at nogle af de større danske virksomheder som Novozymes, Vestas Wind Systems, FLSmidth, Demant og Pandora alle forventer, at en stor del af årets indtjening falder i andet halvår – heri består en risiko. Danske Bank var en af de få virksomheder, der nedjusterede allerede i forbindelse med regnskabet i første kvartal, der generelt var en trist omgang læsning. Der forestår den nye CEO Chris Vogelzang en meget stor opgave med at få Danske Bank på ret kurs igen, både i forhold til omverden og aktionærer.

Efter en ganske lang belejring lykkedes det evigt opkøbssultne DSV at komme i mål med overtagelsen af den schweiziske konkurrent Panalpina. Prisen for opkøbet blev godt 30 mia. kr. og vil øge DSVs omsætning med næsten 50 pct.

Endelig har A.P. Møller - Mærsk helt som planlagt børsnoteret sin boreaktivitet The Drilling Company af 1972 og overdraget ejerskabet til sine egne aktionærer.

Investeringsvalg
Afdelingens største afkast kom fra investering i Vestjysk Bank, hvor aktiekursen steg mere end 50 pct. i kvartalet. For to år siden deltog Maj Invest i et konsortium, der rekapitaliserede banken og overtog statens ejerandel ved samme lejlighed. Netop statsejerskabet betød, at Vestjysk Bank var underlagt vækst- og indtjeningsmæssige krav fra EU. Disse krav er nu frafaldet af EU, hvorefter banken igen kan operere på normale vilkår. Samtidigt er svinepriserne kraftigt stigende som følge af, at Kina er ramt af afrikansk svinepest. Vestjysk Bank har hensat væsentlige beløb til tab på landbrugskunder, og de bedre udsigter for denne sektor giver håb om tilbageførelser. Endelig øgede Arbejdernes Landsbank sin ejerandel i Vestjysk Bank til godt 25 pct., hvilket naturligt medførte spekulation om en mulig overtagelse. Investering i ALK bidrog sammen med det faktum, at afdelingen ikke er investeret i Ambu ligeledes positivt til den relative performance. Ambus aktiekurs faldt kraftigt i kvartalet, da det kom som et chok for aktiemarkedet, at selskabets karismatiske topchef Lars Marcher blev afskediget. Lars Marcher var kendt for sin meget offensive kommunikation om Ambus fremtidsmuligheder, og den nye administrerende direktør Juan-José Gonzales har allerede nedjusteret forventningerne til både indeværende og kommende regnskabsår. Største negative bidrag til den relative performance kom fra undervægt i Ørsted, der bliver ved med at tiltrække investorer med sin grønne profil. Dertil kom, at Ørsted i kvartalet vandt et større amerikansk projekt med en overraskende høj afregningspris.

Download seneste Kvartalsnyt her.