Klik her for at printe

Kvartalsnyt

31. december 2019

Afdelingen gav i fjerde kvartal et afkast på 8,5 pct., mens sammenligningsindekset MSCI Global Emerging Markets steg 8,7 pct. målt i kroner. For 2019 som helhed gav afdelingen et afkast på 18,8 pct., mens sammenligningsindekset steg 20,8 pct.

Handelskrigen mellem USA og Kina forblev et dominerende tema igennem det meste af kvartalet. Håbet om et kompromis blev slukket i slutningen af november måned, da Kina udmeldte, at en omfattende aftale med USA ikke er mulig under præsident Trump. Derfor var det en positiv overraskelse, da USA og Kina meldte ud, at de nu var nået i land med fase 1 af en ny handelsaftale.

I oktober måned sænkede Fed den ledende rente for tredje og sidste gang på grund af de gunstige udsigter for økonomien. Tidligere på året påvirkede Feds pengepolitik emerging markets kraftigt, hvorfor vi ikke vurderer, at USA's pengepolitik vil påvirke emerging markets yderligere i nærmeste fremtid. Regnskabssæsonen for tredje kvartal viste stærke resultater for især halvlederindustrien, og samtidig indikerede regnskaberne også, at bilsektoren er på vej op igen.

Afdelingens relative performance var påvirket af, at valueaktier stadig klarer sig lidt dårligere end vækstaktier, og undervægt i indekstunge Alibaba og Tencent påvirkede afkastet i negativ retning. På den positive side nød afdelingen godt af stigninger hos Surgutneftegaz, et russisk olieselskab, og Mediclinic, der leverer sundhedsydelser i Sydafrika. Afdelingens bedst performende aktie i kvartalet var A-Living, et kinesisk selskab der leverer serviceydelser inden for vedligehold af ejendomme.

På landeniveau led afdelingen under ikke at være investeret i Brasilien. Det er fortsat en udfordring at finde aktier, der er attraktivt værdisat, i et marked, hvor makrorisiko og udsigt til en nedgang i reformprocesser i Latinamerika stadig er en bekymring. Omvendt påvirkede overvægt i Rusland samt nøje udvalgte russiske aktier afkastet positivt. Rusland er et marked, der har klaret sig godt i kvartalet til trods for mangel på investeringsvillighed i landet.

Investeringsvalg
I løbet af kvartalet solgte vi to selskaber fra: Prosus, en spinoff fra vores kerneposition i Naspers, samt YY, en kinesisk live video streaming-platform. Der er skarp konkurrence på området, og vi mener ikke, at de nuværende marginer og cash flow er holdbare. Vi købte en ny position i Tongda, underleverandør til produktion af billige smartphones, som har draget fordel af en kort smartphone-cyklus i Kina. Derudover købte vi Alibaba til porteføljen. Det er normalt ikke en aktie, der er forbundet med valuetilgangen, men aktien handles attraktivt bl.a. på P/E. Vi ser en fortsat positiv udvikling inden for området e-commerce, da markedspenetrationen stadig er relativt lav i Kina uden for de store byer.

Vi ser to vigtige faktorer for udviklingen i emerging markets i 2020: Handelsforbindelserne mellem USA og Kina og en potentiel stigende indtjening i EM-selskaberne. Dog er handelsaftalen ikke formelt underskrevet mellem de to lande, og hvad der lader til at være en mundtlig aftale mellem de to lande efterlader plads til fortolkning. Det kan forårsage volatilitet på markedet igen.

EM-selskaberne har lidt af en indtjeningsrecession siden foråret 2018. For nyligt er Earnings per share (EPS) generelt blevet stabiliseret dog uden at medføre betydelige kursstigninger. Mens negative indtjeningsudsigter ser ud til at være priset ind i mange valueaktier, kan en bredere funderet stigning i indtjeningen udløse kursstigninger inden for emerging markets-aktier. Det kan også have en betydelig positiv effekt på den relative performance mellem emerging markets-aktier og aktier i de udviklede markeder.

Download seneste Kvartalsnyt.