Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. september 2019

Afdelingen gav i tredje kvartal et afkast på 0,9 pct., mens sammenligningsindekset steg 0,1 pct. Afkastet skal som altid ses over tre år, som er den korteste anbefalede investeringshorisont.

Mens afdelingen og markederne viste en beskeden stigning målt i danske kroner, faldt de målt i dollar. Handelskrigen mellem USA og Kina ekskalerede yderligere, og de pengepolitiske lettelser i kvartalet var allerede forventet i markedet og gav derfor ikke den store effekt. Den amerikanske centralbank sænkede rentesatsen i juli og september, og dette blev spejlet af centralbankerne i emerging markets, hvor Brasilien, Rusland, Indien, Filippinerne og Mexico reducerede renten. Mest drastisk i Tyrkiet, hvor lavere inflation førte til en massiv rentesænkning på 3,25 procentpoint til 16,5 pct.

Mens USA og Kina stadig er i dialog, eskalerede handelskrigen yderligere. USA øgede udvalgte toldsatser. Trump erklærede på kvartalets sidste dag, at han ikke længere ville udelukke en afnotering af ​​kinesiske selskaber, der er noteret på amerikanske børser. Det gav øget nervøsitet til trods for, at den amerikanske Securities and Exchange Commission forsøgte at berolige markederne.

I Saudi-Arabien blev olieproduktionen angrebet med droner, og produktionskapaciteten blev halveret. Olieprisen steg straks betydeligt, men efter beroligende løfter fra Saudi-Arabien om hurtigt at bringe produktionen tilbage, stabiliserede olieprisen sig tæt på tidligere niveauer. Episoden er bevis for regionens politiske ustabilitet. Lande som Tyrkiet og Indien er udsatte, da de er meget afhængige af olieimport.

Generelt vurderes markedet at være prissat på attraktive niveauer, og valueaktier i emerging markets handler fortsat med betydelig rabat til markedet generelt.

Investeringsvalg
Overvægt af Rusland bidrog positivt til det relative afkast, mens undervægt af Indien bidrog negativt. Periodens bedste selskaber var det russiske olieselskab Surgutneftegaz og den kinesiske møbelproducent Man Wah, der havde været under massivt pres på grund af et højt eksportniveau til USA. Aktien steg på meldinger om, at selskabet var i stand til at øge deres produktion i Vietnam hurtigere end forventet og dermed kunne undgå amerikansk told på eksport fra Kina til USA. Investeringerne i det filipinske konglomerat Alliance Global og det malaysiske konglomerat Genting trak ned i afkastet uden de store nyheder om selskaberne.

I løbet af kvartalet blev der investeret i flere nye positioner: Afdelingen investerede i den indonesiske stormagasinkæde Matahari, der som følge af corporate governance-problemer havde været lavt prissat. Udnævnelser af nye, uafhængige bestyrelsesmedlemmer i moderselskabet sammen med betydelige ledelsesændringer og lidt bedre indtjeningsudsigter gjorde aktierne til et attraktivt køb. Russiske Gazprom er også ny i porteføljen og blev købt til lave multipler. Den mexicanske Coca Cola-aftapper Arca er ligeledes ny i porteføljen sammen med sydkoreanske Hyundai Marine & Fire Insurance og den kinesiske uddannelsesvirksomhed Xinhua.

Positionen i LG Corp, et diversificeret koreansk holdingselskab eksponeret mod globalt forbrug, blev frasolgt. Afdelingen tog gradvist profit og nedbragte beholdningerne i Surgutneftegaz, Ping An og China Lesso, som var steget i kurs.

Download seneste Kvartalsnyt.