Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 4. kvartal 2018

31. december 2018

Afdelingen gav i fjerde kvartal et afkast på -4,3 pct., mens sammenligningsindekset gav et afkast på -5,9 pct.

Fjerde kvartal var præget af øget volatilitet og store kursfald, da de finansielle markeder for alvor indså USA’s betydning for global vækst og havde en bekymring for, at væksten i USA vil falde eftersom effekten af skattepakken vil aftage.

På makroniveau i emerging markets var den største begivenhed i fjerde kvartal valget af kandidaten Jair Bolsonaro fra den yderste højrefløj til Brasiliens præsident. Dette repræsenterer desværre endnu et skifte væk fra demokrati til et regime styret af én stærk mand med fascistiske holdninger. De seneste eksempler på samme skifte er Filippinerne, Tyrkiet, Rusland og Ungarn. Bolsonaros parti udgør kun 10 pct. af Deputeretkammeret, underhuset i Brasiliens nationalkongres, og det kan derfor blive svært for ham reelt at komme til at styre. Det kan gøre det yderst svært for Bolsonaro at danne store og stabile alliancer, der er nødvendige for at gennemføre reformer.

For en kort stund åndede aktiemarkedet ellers op i slutningen af november måned efter et møde mellem Donald Trump og Xi Jinping på sidelinjen til G20-mødet. De blev enige om at sætte toldkrigen på pause i 90 dage, og Trump vil således ikke iværksætte de ellers planlagte stigninger i toldsatserne. Til gengæld har kineserne lovet at købe flere amerikanske varer, herunder især landbrugsvarer. Men den positive stemning varede kun kort, og efterfølgende krigeriske udmeldinger fra embedsmænd fra den amerikanske centralbank, Fed, og anholdelsen af Huaweis CFO i Canada genoplivede tvivlen om sandsynligheden for vellykkede forhandlinger.

Investeringsvalg
I fjerde kvartal solgte vi tre aktier på grund af gentagne overtrædelser af ESG-standarder uden tegn på fremskridt. Det drejede sig om Akbank, Turkiye Garanti Bankasi og Posco. I stedet købte vi Bidvest, der er et diversificeret industrikonglomerat i Sydafrika. Bidvests store tilbagevendende indtjening, der stammer fra konglomeratets højkvalitets-servicevirksomheder, sikrer en større defensiv eksponering i porteføljen. Det er gavnligt i perioder med svag vækst, som det er tilfældet i Sydafrika. Bidvest har service- og fragtvirksomheder, der er markedsledere og har givet meget høje afkast. Handels- og distributionsvirksomhederne, som udgør 50 pct. af indtjeningen, har klaret sig godt som et resultat af god ledelse.

Dertil købte afdelingen AAC Technologies i Hong Kong. Aktien har klaret sig dårligt i den seneste tid på baggrund af bekymringer om en stigning i konkurrencen. Men virksomheden vurderes på lang sigt at være velplaceret i konkurrencebilledet inden for komponenter til mobiltelefoner.

Download seneste Kvartalsnyt.