Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 2. kvartal 2018

30. juni 2018

Afdelingen gav i andet kvartal 2018 et afkast på -1,1 pct., hvilket er 2,0 procentpoint bedre end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI Emerging Markets, der omregnet til danske kroner faldt 3,1 pct. Som altid bør afkastet ses over mindst tre år, der er den korteste anbefalede investeringshorisont.

Annonceringen af importafgifter fra USA og Kina i slutningen af kvartalet øgede handelsforhandlingerne mellem de to lande, og der blev ved halvårets udgang åbent talt om en handelskrig. Dette vil kunne tynge erhvervslivets tillid og investeringer og påvirke den internationale handel og vækst negativt. Vi reducerede derfor vægten i virksomheder, som kunne blive påvirket og øgede vægten af defensive indenlandske forbrugsrelaterede virksomheder i juni måned.

Der har været stor volatilitet i både valutaer og aktiekurser i kvartalet, og vi har brugt dette til at foretage en række ændringer. Med mange nye risici i horisonten og et aldrende bullmarked har vi i kvartalet valgt en mere defeniv position med mere robuste virksomheder, større forudsigelighed, lavere gearing og lavere værdiansættelser.

 

Investeringsvalg
Vi købte Astra International (Indonesiens største diversificerede konglomerat), Femsa i Mexico (drikkevarer og detailhandel i Latinamerika), Thai Beverages (det største sydøstasiatiske drikkevarefirma), Coway (et førende selskab inden for apparater til øget sundhed), E-Mart (den førende koreanske discountkæde og online supermarked) og X5 Retail Group (Ruslands største fødevareforhandler).

I Tyrkiet købte vi Akbank og Garanti Bank (førende private banker) samt det familiedrevne konglomerat Haci Omer Sabanci. Kraftige fald i valutakursen og kursfald på aktiemarkedet gjorde det muligt at købe disse virksomheder til attraktive værdiansættelser set i et tiårigt perspektiv.

I Brasilien købte vi M Dias Branco (brasiliansk markedsleder i kiks og pasta), som vi vurderede havde konkurrencemæssige fordele inden for distribution, vertikal integration og mærkeportefølje.

I Kina købte vi Shandong Weigao (største indenlandske firma indenfor ortopædiske implantater), Hengan (hygiejnebind, engangsbleer og papirlommetørlæder) og Minth (reservedele til biler), der vurderedes at have en veletableret kundebase og høj produktkvalitet. Vi har også købt Haitisk Intl. (verdens største producent af plastsprøjtestøbemaskiner efter volumen).

Vi solgte Samsung Life og Century Plyboard på grund af fortsat dårlig indtjening. Vi solgte China Construction Bank og Agricultural Bank of China, dels i forventning om flere misligholdte lån efter ændring i låneanerkendelsesstandarder dels i forventning om, at en opblussende handelskrig vil påvirke negativt.

Vi solgte YPF i Argentina, da vi fandt øget risiko for, at regeringen igen beslutter at forbyde prisstigninger for at undgå en inflationspåvirkning i et udfordret makroøkonomisk billede.

Vi solgte AKR Corporindo i bekymring for faldende marginer ved stigninger i olieprisen, regeringsindgreb på detailmarkedet for brændstof og fortsat svag basisindtjening.

Vi solgte Adani Ports på øgede risici i forhold til bæredygtighed og endelig solgte vi Naspers, Tata Consultancy, Largan, Petrochina og CNOOC, da vi ikke længere fandt dem attraktivt prisfastsat.

Download seneste Kvartalsnyt.