Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 1. kvartal 2018

31. marts 2018

Afdelingen gav i første kvartal 2018 et afkast på -5,9 pct. Afkastet er ikke tilfredsstillende og lavere end den generelle udvikling målt ved sammenligningsindekset MSCI Global Emerging Market, der omregnet til danske kroner faldt 1,1 pct. Som altid bør afkastet ses over en periode på minimum tre år, der er den korteste anbefalede investeringshorisont.

Den store nyhed i første kvartal var den potentielle handelskrig mellem USA og Kina, hvor Trump-administrationen ville pålægge toldtariffer på op til 60 mia. dollar på import fra Kina. Det svarer til ca. 9,4 pct. af handlen mellem USA og Kina og 2,6 pct. af den samlede import i USA. Varerne kunne omfatte it, forbrugerelektronik, telekommunikation og eventuelt tøj. Toldtariffer er muligvis bare første runde, og der kan følge yderligere begrænsninger på eksempelvis investeringer og intellektuel ejendomsret. En nylig IMF-undersøgelse af de makroøkonomiske konsekvenser af tolden viste, at en stigning i importtolden på 10 pct. i USA vil medføre et fald på 1 pct. på al verdenshandel og et fald på 0,5 pct. i verdens BNP, hvis man antager, at resten af verden vil følge trop som gengældelse.

Kina annoncerede i marts måned en plan om at lægge told svarende til 3 mia. dollar på 128 amerikanske produkter. Mere end 90 pct. udgjorde landbrugsprodukter med det formål at ramme Trumps tilhængere i landområderne. De 3 mia. dollar udgør kun 0,2 pct. af Kinas samlede import og 2 pct. af Kinas import fra USA. Efter første kvartals afslutning er handelskrigen optrappet yderligere i april måned.

Handelskrigen kan ende med også at udvikle sig til en krig om teknologi. Amerikanske embedsmænd beskylder Kina for krænkelse af den intellektuelle ejendomsret. USA kan i den relation begrænse Kinas investeringer i vigtig teknologi som kunstig intelligens, selvkørende biler, virtual reality, robotteknik og finansiel teknologi. Trump har også talt om at begrænse indrejsen til USA og adgangen for kinesiske forskere og studerende.

Investeringsvalg
En bemærkelsesværdig udvikling i infrastruktur har sammen med en øget adgang til udstyr som pc’er, tablets, smartphones og enheder til Internet of Things (IoT) i løbet af det seneste årti skabt øget datatrafik. Som følge af den stigende adgang til data og forbedret dataanalyse, er virksomheder begyndt at anvende data som en ny type aktiv, der kan skabe økonomisk værdi. I dag skaber eksempelvis de mest værdifulde taxafirmaer i verden, Uber og Lyft, og den største bogdistributør, Amazon, økonomisk værdi, ikke ved at eje hhv. biler og boghandlere, men fra data. Vi forventer, at data bliver vigtigere og vigtigere, og det vil føre til en væsentlig stigning i behovet for datalagring og databehandling inden for halvledere og til en stor efterspørgsel på servere. Samtidig vil det forøge efterspørgslen på både DRAM og NAND. To selskaber, som i høj grad kunne drage nytte af denne udvikling, blev tilføjet til porteføljen i første kvartal: SK Hynix og Samsung Electronics. Hynix er på verdensplan den næststørste DRAM-producent efter Samsung Electronics.

I første kvartal solgte afdelingen ud af Samsonite, Hypermarcas og Hanssem på baggrund af selskabernes værdiansættelse. Ligeledes solgte vi ud af Ctrip og Dr. Reddy på grund af en negativ udvikling i reguleringen på området og øget konkurrence. Yes Bank blev solgt, da vi var bekymrede for udviklingen i banksektoren i Indien efter en række store korruptionssager, der blot kan være toppen af isbjerget. Afdelingen har også solgt ud af Aspen Pharma, da selskabets gæld var steget til over det niveau, vi anså som hensigtsmæssigt. JD.com blev solgt for at kunne investere i Naspers, som vurderedes at være mere attraktiv.

Download seneste Kvartalsnyt.