Klik her for at printe

Opsparing til pension: Femstjernet og nemt

7. mar. 2024

Både før og efter pensionen kan en kombination af aktier og obligationer være et godt alternativ til enten at vælge kun obligationer eller lade pengene stå på en bankbog.

Selv når pensionsalderen nærmer sig, kan det være en god ide at fortsætte med at investere i en blanding af aktier og obligationer frem for primært at have obligationer eller lade pengene stå på en konto i banken. En færdigblandet portefølje kan desuden være nemmere at håndtere end den selvblandede og håndplukkede udgave.

”Selv om man er gået på pension, kan investeringshorisonten fortsat være lang. Måske mere end 10 år,” siger obligationschef Gustav Bundgaard Smidth.

Risikoen skal naturligvis passe til, at der er et løbende behov for at bruge af opsparingen, understreger han.

Maj Invest har flere blandede produkter, blandt andet Maj Invest Pension og Maj Invest Big Picture. Begge afdelinger kan være relevante, hvis man vil investere sin frie pensionsopsparing. Begge produkter har fået fem stjerner som samlet rating af Morningstar, der blandt andet analyserer forskellige investeringsprodukter. Fem stjerner betyder, at de to afdelinger er blandt de ti procent bedste fonde inden for deres kategori.

Morningstar vurderer fonde med mindst tre års historik, når de vurderer de enkelte investeringsforeninger.

Maj Invest Pension

  • Professionel pleje
  • Blanding af aktier og obligationer
  • Automatisk tilpasning af risiko ud fra forventningerne til fremtidigt potentiale for afkast
  • Lave årlige omkostninger på 0,5 pct.
  • Fem stjerner hos Morningstar (primo marts 2024).

Maj Invest Pension er en klassisk afdeling, som investerer i både aktier og obligationer. Aktieporteføljen består primært af større globale aktier og minder meget om Maj Invest Value Aktier. Obligationsporteføljen er i store træk identisk med Maj Invest Globale Obligationer.

Maj Invest Pension har som udgangspunkt en neutral aktieandel på mellem 35 og 40 procent. Aktieandelen øges op til 49 procent eller sænkes til under 35 procent, hvis der er behov for det.

Det gennemsnitlige årlige afkast de seneste fem år var knap 4,9 procent for Maj Invest Pension primo marts 2024. Sammenligningsindekset lå på 3,1 procent. For de seneste tre år var det gennemsnitlige årlige afkast 5 procent for afdelingen, mens indekset steg 1,3 procent.

Ved udgangen af 2023 var fordelingen ca. 40 procent aktier og 60 procent obligationer.

Se opdaterede afkast for afdelingen siden lanceringen.

Maj Invest Big Picture

Afdelingen Maj Invest Big Picture (tidligere Maj Invest Makro) har endnu videre ramme for investeringerne. Formålet med afdelingen er at skabe et bedre afkast end en traditionel portefølje i både gode og dårlige tider. Derfor er rammen så bred.

Det gennemsnitlige årlige afkast primo marts 2024 for de seneste fem år var 6,7 procent for Maj Invest Big Picture. Sammenligningsindekset lå på 5,4 procent. For de seneste tre år var det gennemsnitlige årlige afkast 3,9 procent for afdelingen, mens indekset steg 4,7 procent.

Ved udgangen af 2023 var fordelingen 56 procent aktier og 39 procent obligationer. Resten var investeret i kontanter eller andet.

Se opdaterede afkast for afdelingen siden lanceringen.

Tidligere afkast er ingen garanti for fremtidige afkast. Det, du får, afhænger af, hvordan markedet fungerer, og af, hvor længe du beholder investeringen/produktet. Afkastet kan desuden variere som følge af valutaudsving.