Klik her for at printe

Kvartalsnyt

30. juni 2020

Afdelingen gav i andet kvartal 2020 et afkast på 13,1 pct., mens sammenligningsindekset MSCI World steg 16,5 pct. omregnet til kroner. Afdelingens afkast bør som altid ses over en periode på mindst tre år.

Den store svækkelse af global økonomi som følge af nedlukningen af de fleste lande på tværs af kloden fortsatte med uformindsket styrke i andet kvartal, hvilket kunne aflæses i stort set alle makroøkonomiske datapunkter. Industriproduktionen i USA faldt 11,2 pct. i april efter et fald på 4,5 pct. den foregående måned. Det var det største månedlige fald i dataseriens historie, der måler output fra fabrikker, miner og forsyningsselskaber, og som går helt tilbage til starten af 1919. Samtidig faldt det amerikanske detailsalg, udtrykt som salget i butikker og restauranter, markant. Data illustrerer, hvor hårdt traditionelle detailhandlere blev påvirket af nedlukningerne. Men det var den udvikling, som de globale aktiemarkeder allerede havde priset ind i løbet af første kvartal. Da investorerne begyndte at se igennem disse data med forventning om en løsning af covid-19 i løbet af de næste seks til 12 måneder, understøttet af historisk lave renter og gigantisk hjælpepakker verden over, fik aktiemarkedet et stort rebound i løbet af andet kvartal. Således viste det amerikanske aktieindeks S&P 500 sin bedste 50-dages-periode i årtier i kølvandet på den genfundne optimisme.

På valutamarkedet faldt dollaren 3 pct. som følge af, at den amerikanske centralbank, Fed, signalerede, at renterne ikke ville stige væsentligt de næste par år. Samtidig gik Fed i gang med store og aggressive opkøbsprogrammer for virksomhedsobligationer for at holde renten nede og sikre virksomhederne billig adgang til fremmedkapital.

Afdelingen har fortsat en betydelig andel af investeringer i USA og derfor vil afdelingen på den korte bane være påvirket af udsving i dollar overfor andre landes valutaer. Dog er denne effekt over den lidt længere bane temmelig neutral, hvilket skyldes, at afdelingen har store investeringer i bl.a. amerikanske eksportselskaber.

Investeringsvalg
Investeringen i danske Pandora viste periodens største kursstigning med 63 pct., men den amerikanske byggemarkedskæde Lowes Corp. steg 55 pct. Aptiv, der blandt ander arbejder med komponenter til selvkørende biler, steg 50 pct.

Kvartalets værste aktie var det japanske jernbaneselskab Central Japan Railways, som faldt med 6 pct. Derudover faldt hhv. det japanske teleselskab Nippon Telegraph & Telephone 5 pct. og det japanske byggefirma, Daito Trust Construction med 4 pct. i løbet af kvartalet.

I løbet af kvartalet er der foretaget forskellige omlægninger i porteføljen. Ny i porteføljen er Tractor Supply Company, mens positionerne i Aptiv og CVS Health Corp. blev solgt fra. Blandt de øvrige positioner blev der justeret på de indbyrdes vægte i porteføljen.

Download seneste Kvartalsnyt.