Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 4. kvartal 2018

31. marts 2019

Maj Invest Makro gav i første kvartal 2019 et afkast på 5,5 pct., mens afdelingens sammenligningsindeks steg 7,9 pct. Afdelingens afkast bør som altid vurderes over investeringsperioder på minimum tre år.

Efter en hård afslutning på 2018 blev første kvartal mere opløftende set med aktieinvestorernes øjne. Aktiemarkedet blev understøttet af flere nyheder. For det første kom der mere ro om handelskonflikten mellem USA og Kina. Dernæst ændrede den amerikanske centralbank, Fed, sine signaler omkring likviditets- og rentestrategien. Og endelig annoncerede ECB likviditetstiltag til de europæiske banker og fjernede ethvert signal om mulige renteforhøjelser. Det hævede risikoappetitten til fordel for aktiemarkedet og de mere risikobetonede obligationer, mens renterne faldt. Første kvartal var således positiv for både obligations- og aktieinvestorerne. Det globale aktiemarked målt ved MSCI World omregnet til danske kroner steg 14,5 pct., mens de globale obligationer steg 1,5 pct., og de risikobetonede obligationer steg 5,6 pct.

Sammenligningsindekset, der består af 50 pct. aktier og 50 pct. obligationer, havde et afkast på 7,9 pct. Afdeling Makro er et balanceret produkt, der investerer i en blanding af aktier og obligationer. Fordelingen mellem aktier og obligationer styres aktivt og kan variere mellem 0 og 100 pct. I første kvartal har Maj Invest Makro haft en gennemsnitlig aktieandel på 36 pct.; betydeligt under sammenligningsindekset. Aktieundervægten har været hovedårsag til, at afdeling Makro har klaret sig dårligere end sammenligningsindekset. Årsagen til aktieundervægten er en vurdering af, at de makroøkonomiske konjunkturer, der i øjeblikket peger nedad, vil gøre det svært for et aktiemarked, der i forvejen er højt prissat.

Vi har i første kvartal fastholdt de temaer, som er indarbejdet i porteføljen: effektiv transport, elektriske biler, faldende renter i USA og Australien samt udvalgte enkeltaktiehistorier. Alle temaer gav positive afkast i kvartalet.

Investeringsvalg
De største bidragydere blandt de temabaserede aktieinvesteringer var udvalgte enkeltaktiehistorier, der gav 22,9 pct. i afkast, effektiv transport, der gav 23,2 pct., og elektriske biler, der gav 12,1 pct.

Blandt de individuelle investeringsvalg var højdespringerne Vestjysk Bank, den engelske boghandler WH Smith og den japanske producent af optiske komponenter Keyence Corp. De steg alle mere end 30 pct. Derimod trak pharmaselskaberne Cigna Corp. og CVS Health Corp. og den tyske lysproducent Osram ned. Alle faldt med mere end 10 pct.

I løbet af kvartalet har der været udskiftninger i porteføljen. Centene, Aflac, Keyence, AIA, UnitedHealth, TJX Comp, Cognizant og Radware var nye selskaber. Det er primært selskaber, der hører til gruppen af vækstaktier, hvor vi udvidede antallet af investeringer, men opretholdte vægten. Sundrug, AIG og Itochu blev til solgt helt ud.

Obligationer gav som helhed et afkast på 2 pct. Særligt kreditobligationer og statsobligationer fra emerging markets-lande som Rusland og Indonesien bidrog gennem stigninger på mere end 5 pct. Realkreditobligationerne, der udgjorde 32 pct. af porteføljen, gav 0,6 pct. i afkast.

Download seneste Kvartalsnyt.