Klik her for at printe

Kvartalsnyt - 1. kvartal 2018

31. marts 2018

Afdelingen gav i første kvartal 2018 et afkast på -0,6 pct. Afkastet er isoleret set utilfredsstillende, men bør som altid ses over minimum tre år.

Freden er forbi. Eller er den? Med udgangspunkt i første kvartal lader det til, at tiden med støt stigende aktiekurser uden nævneværdige fald er forbi for denne gang. Efter meget lang ventetid kom der endelig en korrektion på aktiemarkederne i begyndelsen af februar. Det er svært at angive en grund til, at det netop skete der. Måske var investorerne bange for inflation, måske var det de stigende renter som forstyrrede. Mest sandsynligt er det dog nok, at der stort set ikke var flere potentielle købere tilbage, og der dermed kun skulle meget lidt til for at rykke markedet. Efterfølgende er aktiemarkederne kommet pænt tilbage for så igen at falde tilbage til bundniveauerne fra starten af februar. På trods af uroen i februar og marts er det samlede fald i aktiekurserne i første kvartal dog begrænset. S&P 500-indekset var nede med ca. 1,5 pct., DAX faldt med ca. 6 pct., mens emerging markets var oppe med mere end 4 pct.

Ved indgangen til andet kvartal var der stadig meget nervøsitet på finansmarkederne, og det lader til at være svært at finde nogen, som for alvor har lyst til at kaste penge efter aktierne på de nuværende niveauer.

Interessant er det også, at første kvartal bød på noget som kunne minde om en punktering af nogle af de aktivklasser, som har været allermest aggressivt prissat. I januar fik bitcoin og vennerne et ordentligt slag, og i marts var det teknologiaktiernes tur til at vende pilen nedad. Samtidig lader det til, at boligpriserne i de store metropoler fortsætter med at falde efter at have nået prisniveauer, hvor stort set ingen kan være med.

I første kvartal foretog vi en del omlægninger. Vi tog gevinst på vores volatilitetseksponering i forbindelse med uroen i februar måned. Derudover øgede vi aktieafdækningen, nedbragte andelen af defensive aktier og øgede varigheden via køb af amerikanske statsobligationer.

Investeringsvalg
I betragtning af hvordan aktiemarkedet generelt klarede sig, er afkastet absolut ikke, hvad vi havde forventet at levere. Vi havde et første kvartal, hvor stort set alle aktivklasser faldt i værdi målt i danske kroner. Med undtagelsen af volatilitet har det været svært at købe noget, som er steget i værdi. Derfor skulle vi skabe afkast ved at tjene på noget, som faldt i værdi. Det ændrer dog ikke på, at det langt fra er alle vores investeringer, som har udviklet sig, som vi havde forventet.

For det første udviklede afdelingens stærke valutaer sig ikke som forventet. Både schweizerfranc, dollar og særligt svenske kroner blev svækket i første kvartal. Derudover klarede de defensive aktier sig væsentligt dårligere, end de burde. Stort set alle de defensive aktier faldt mere end aktiemarkedet generelt. Det skyldes en kombination af, at sektorerne ikke klarede sig godt, samtidig med at vi ikke har været gode nok til at udvælge de enkelte aktier. Som nævnt har vi taget konsekvensen og i første omgang halveret eksponeringen mod defensive aktier. Guldet gav ikke den store beskyttelse, men klarede sig nogenlunde som forventet i betragtning af de stigende renter og centralbankernes retorik. Der, hvor pengene blev tjent i første kvartal, var på eksponeringen mod aktievolatilitet og på aktieafdækningen.

Download seneste Kvartalsnyt.